Tandvleesbehandeling
Uw tandvlees vervult meerdere functies voor uw gebit. Zo bedekt het bijvoorbeeld uw kaakbot en beschermt het de wortels van uw tanden en kiezen. Het tandvlees dient ook als barrière die voorkomt dat bacteriën de wortel van de tand en het kaakbot kunnen bereiken. Wanneer deze bacteriën namelijk deze plekken binnendringen is de kans op infecties groot. Het is daarom van groot belang dat het tandvlees gezond blijft. Gezond tandvlees is te herkennen aan de rozige kleur. Daarnaast ligt gezond tandvlees strak om uw tanden en kiezen en hoort het niet te bloeden tijdens het poetsen. Als uw tandvlees niet gezond is kan het gaan bloeden en ontsteken. Ontstoken tandvlees is goed te voorkomen wanneer u regelmatig een bezoek brengt een de tandarts. Bij tandartsenpraktijk Tjan controleren wij uw tandvlees grondig, waardoor wij eventuele problemen tijdig kunnen opmerken.
Heeft u last van lichte bloedingen? Of merkt u dat uw tandvlees ontstoken of geïrriteerd is? Neem dan vrijblijvend contact op met Tjan Tandheelkunde voor meer informatie over een tandvleesbehandeling.
DPSI-Score
Wanneer wij uw tandvlees tijdens een consult beoordelen maken wij gebruik van de Dutch Periodontal Screening Index (DPSI). Met een DPSI meten we de conditie van uw tandvlees aan de hand van een score. Dit werkt als volgt: uw tandvlees krijgt een score tussen het cijfer 0 en 4. Afhankelijk van de score, wordt er bepaald wie de behandeling voor u zal uitvoeren. Wanneer u het cijfer 0 scoort betekent dit dat uw tandvlees in goede conditie is. Er is dus geen tandvleesbehandeling nodig. Bij een score van 1 is het tandvlees oppervlakkig ontstoken, wat kan resulteren in lichte bloedingen. In dit geval vereist uw mondhygiëne extra aandacht. Wij geven u goede instructies mee naar huis waarmee u uw mondhygiëne kunt verbeteren. Bij een score van 2 is er ook tandsteen, ofwel verharde tandplak aanwezig. Het tandsteen zullen wij tijdens de behandeling verwijderen. Bij score 3 is er sprake van ruimte (pockets) tussen het tandvlees en de tand of kies. Bij 4 tot 5 millimeter ruimte tussen het tandvlees en de tanden, is er nog geen sprake van teruggetrokken tandvlees. De behandeling wordt dan door de mondhygiëniste uitgevoerd. Als er wel sprake is van teruggetrokken tandvlees (score 3+), kunt u van de mondhygiëniste een verwijzing krijgen voor een vervolgafspraak bij de parodontoloog. Bij score 4 is er sprake van ernstige beschadiging van het kaakbot. In dit geval zit er meer dan 6 millimeter ruimte tussen de tand en het tandvlees. Ook in dit geval wordt er een overweging gemaakt of een doorverwijzing naar de parodontoloog noodzakelijk is.
Uitvoering van de tandvleesbehandeling
Tandvleesbehandelingen voorkomen problemen met uw tandvlees en zorgen voor een goede conditie van uw gebit. Wanneer u problemen heeft met uw tandvlees zullen de klachten na verloop van tijd verergeren. Het is daarom ontzettend belangrijk dat u niet te lang met klachten blijft lopen en tijdig een afspraak maakt met uw tandarts.
Bij de behandeling zal allereerst de conditie van het tandvlees worden bepaald door middel van een sonde. De sonde wordt tussen de tand en het tandvlees geschoven. Op deze manier kunnen wij uw gehele gebit controleren op ontstekingen en tandsteen. Aan de hand van deze resultaten kunnen wij een passend behandelplan opstellen. De behandeling bestaat uit het grondig reinigen van de worteloppervlakken per tand of kies. De duur van de behandeling is afhankelijk van uw DPSI-score.
Het te verwachten resultaat van de behandeling is dat de algehele conditie van uw tandvlees verbetert. Hierdoor heeft u een grotere kans op het behoud van tanden en kiezen. Voor meer informatie over een tandvleesbehandeling kunt u contact opnemen met Tjan Tandheelkunde.