Maak nu een afspraak

010 - 222 97 97
telefoon icon telefoon icon plus icon

Vullingen

Voorkom verdere pijnklachten in uw tanden of kiezen. Maak hieronder een afspraak voor een consult bij Tjan Tandheelkunde.

Vullingen

Vullingen

Wanneer er tandplak op de tanden aanwezig is, kunnen er gaatjes en tandbederf ontstaan. Door het niet juist poetsen van uw tanden, geeft u bacteriën de kans om op het tandoppervlak te blijven kleven. Dit laagje van bacteriën wordt ook wel tandplak genoemd. De koolhydraten die wij eten worden door het tandplak omgezet in zuren. Deze zuren kunnen het tandglazuur aantasten, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Dit gebeurt in de meeste gevallen onder het oppervlak. Wanneer er veel tandglazuur verdwenen is, zal het gaatje ook in het oppervlak aanwezig zijn.

Heeft u een verkleuring op uw tand of een groefje in uw kies geconstateerd? Dan hoeft er niet direct sprake te zijn van een gaatje (tandbederf). Het kan echter wel duiden op een beginnend gaatje. Daarnaast kunnen klachten tijdens het eten en of drinken van koude, zure of zoute dingen ook wijzen op tandbederf. Om dit te voorkomen is de juiste wijze en regelmaat waarop u en/of uw kinderen tandenpoetsen daarom extra belangrijk. 

Wanneer u bovenstaande klachten herkent is er een kans dat u last heeft van tandbederf. Een vulling is in de meeste gevallen dan ook de gepaste oplossing. Voor meer informatie over vullingen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Behandelen van gaatjes

In de meeste gevallen moet een gaatje worden gevuld met een vulling. Een vulling voorkomt eventuele verdere klachten. U kunt weer goed kauwen en de pijnklachten verdwijnen. Ook wanneer u last heeft van teruggetrokken tandvlees kunnen er pijnklachten ontstaan. Dit probleem kunnen onze specialisten ook verhelpen met het plaatsen van een vulling.

Voorafgaand aan de behandeling kijken we of het noodzakelijk is om uw gebit te verdoven. Vervolgens verwijderen we het tandbederf en eventueel de oude vulling. Als de kies schoon en droog is wordt de kies of tand geëtst. Daarna wordt er een speciale ‘lijmlaag’ aangelegd waarop de vullingen in laagjes worden opgebouwd. Aan het eind van de behandeling wordt het vulmateriaal uitgehard met een blauwe lamp.

Verschillende soorten vullingen

Omdat witte vullingen nauwelijks opvallen in uw gebit, worden grijze vullingen, gemaakt van amalgam, steeds minder gebruikt door tandartsen. Onze specialisten maken daarom enkel gebruik van witte vullingen tijdens de behandelingen. Een witte vulling bestaat uit composiet en kan daardoor ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals bij een breuk van de voortanden bijvoorbeeld. De voortanden worden dan vanuit composiet opgebouwd en de verkleuringen van tanden en kiezen kunnen worden hersteld.

Wilt u meer informatie over het plaatsen van vullingen? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact op nemen met een van de specialisten van Tandheelkunde Tjan.